Nieuwsoverzicht

Stand van zaken cold case onderzoek Herman Ploegstra

IJzendijke – Voor buitenstaanders lijkt het misschien alsof het cold case onderzoek naar de in 2010 verdwenen Herman Ploegstra uit IJzendijke is stilgevallen. Begrijpelijk, want na de mediahoos bij aanvang is het een beetje stil gebleven. Het cold caseteam heeft de afgelopen maanden echter gestaag doorgewerkt aan deze zaak. Hierover kunnen we op dit moment onderstaande feitelijke informatie kwijt.

Nadat de heropening van de zaak in juni jl. bekend is gemaakt zijn er, dankzij de grote media-aandacht, 36 tips binnengekomen. Het cold caseteam heeft inmiddels een flink aantal tipgevers gesproken. Van een deel van deze informanten is helaas de identiteit niet bekend, waardoor er niet op de inhoud van de informatie doorgevraagd kan worden. In totaal zijn tot nu toe 46 oude – en nieuwe getuigen gehoord.

Nieuwe onderzoekstechnieken
Verder zijn diverse locaties doorzocht. Meer gedetailleerde informatie hierover kunnen we op dit moment nog niet kwijt. Ook zijn de nieuwste onderzoekstechnieken toegepast op beschikbare telefoongegevens en telefoons. Hetzelfde geldt voor de telefoon, de kleding, enkele goederen en de auto van Herman Ploegstra. Omdat bekend is dat Herman in het verleden wel eens gezegd heeft dat hij een duikschool op Aruba wilde beginnen, is zijn verdwijning en een foto ook daar bij de politieteams in de briefings onder de aandacht gebracht. Ondanks dat zowel de officier van justitie als de politie er van uitgaan dat Herman niet meer leeft, wil het team met deze actie uitsluiten dat Herman toch op Aruba vertoeft.

DNA databanken
Tot slot is het DNA van Herman Ploegstra opgeslagen in de databanken van het Koninkrijk der Nederlanden en in internationale databanken van landen die het zgn. Prüm-verdrag hebben ondertekend. Deze maakt het mogelijk om informatie op het gebied van DNA, vingerafdrukken en verkeersgegevens onder elkaar uit te wisselen voor juridische- en politie-opsporingsdoeleinden.

Voortgang onderzoek
De komende tijd gaat het coldcaseteam verder met het horen van getuigen, het doorzoeken van belangrijke locaties en het onderzoeken van nog openstaande tips. Het antwoord op het ultieme doel, ‘wat is er met Herman Ploegstra gebeurd’, is nog niet te geven.

U kunt ook helpen
We zijn nog steeds op zoek naar mensen die informatie of bepaalde ideeën hebben over de verdwijning van Herman Ploegstra. Help mee om deze oude zaak op te lossen. Het is voor de achterblijvers niet te verkroppen dat zij al bijna acht jaar niet weten wat er met Herman is gebeurd. Hebt u informatie of een theorie? Deel deze dan via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden, via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M.

Lees ook:
Onopgeloste moord in Schijf deze week centraal op Cold Case kalender van politie

Onopgeloste moord in Schijf deze week centraal op Cold Case kalender van politie.

Mysterieuze verdwijning en dood van Viktor Jajčanin

Mysterieuze verdwijning en dood van Viktor Jajčanin.