Nieuwsoverzicht

Nieuwe details over moord Cornelia van den Bergen-Groenewold (80)

Cornelia van den Bergen-Groenewold (80) werd op 20 april 1991 vermoord in haar appartement aan de Wenckebachstraat. Haar belager liet haar op een mensonterende wijze achter; gewurgd en vastgebonden aan bed. De recherche ging altijd uit van een roofmoord, maar ook een seksueel motief kan niet worden uitgesloten.

Het onderzoeksteam hoopt na 28 jaar de moord alsnog op te lossen. Er is door de Hoofdofficier van Den Haag heeft een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de oplossing van deze zaak.

Mogelijk seksueel motief

Aangezien de volledige woning van de Haagse dame – ook wel Tante Corry – overhoop was gehaald, is roofmoord een waarschijnlijk scenario. Echter was de broek van het slachtoffer omlaag gedaan en zelfs haar onderbroek een klein stukje naar beneden geduwd.

Er zijn geen aanwijzingen dat de vrouw seksueel is misbruikt, maar mogelijk vond de dader het aantrekkelijk om haar deels ontbloot te zien.

Vastgebonden en gewurgd

Een buurman merkte die zaterdagmiddag rond 16.00 uur op dat haar voordeur openstond en haar wandelstok in de hal lag. Later bleek dat haar gehele appartement overhoop was gehaald. Zelfs een koffertje dat in de hal stond, was opengesneden.Het levenloze lichaam van de Haagse werd in haar slaapkamer aangetroffen; gewurgd en met een sjaal aan het bed vastgebonden. Naast haar lag haar kunstgebit.

Door wie de licht-dementerende Cornelia van den Bergen-Groenewold is vermoord, is nog altijd een raadsel. De vrouw had nooit meer dan 25 gulden in huis en verder ook geen waardevolle bezittingen. Het is vooralsnog onduidelijk wat de dader uiteindelijk heeft meegenomen.

Geen sporen van inbraak

Die zaterdagmiddag kwam de dame tussen 14.00 en 14.30 uur thuis na een boodschap bij de Albert Heijn. Er zijn geen sporen van inbraak aangetroffen, waardoor het mogelijk is dat iemand bovenaan de trap heeft gestaan en haar naar binnen heeft getrokken.

Man met haast

Rond 15.30 uur heeft de onderbuurvrouw een man gehaast van de trap horen lopen. Deze onbekende man verdween vervolgens verder de Wenckebachstraat in. Het is mogelijk dat dit de dader is geweest.

De politie is op zoek naar een vrij kleine man die destijds donker, steil haar had tot in de nek. Die middag droeg hij een sportief, donkerkleurig jack met op de rug een groene, horizontale streep. Zulke jacks waren in de jaren ’90 vrij populair.

bron: Opsporing Verzocht

Lees ook:
Onopgeloste moord in Schijf deze week centraal op Cold Case kalender van politie

Onopgeloste moord in Schijf deze week centraal op Cold Case kalender van politie.

Mysterieuze verdwijning en dood van Viktor Jajčanin

Mysterieuze verdwijning en dood van Viktor Jajčanin.